Balkányi erdészeti csemetekert bemutatása

A nyírségi erdőgazdasági táj megközelítőleg 5000 km2, amellyel hazánk második legnagyobb egybefüggő homokterületének számít. A fehér akác (Robinia pseudoacacia) nagyon jól alkalmazkodott a Nyírség csapadékszegény és szélsőséges időjárási viszonyaihoz, az itt előforduló jól szellőzött homokos talajokon kimondottan jó növekedést mutat és a csemeték gyökérzete is terebélyesebb. Az ország legjellemzőbb akácos térségének minden bizonnyal a Nyírség tekinthető.

Fehér akác termesztéssel 2016 óta foglalkozunk egyéni vállalkozóként. Csemetekertünk Debrecentől 40 km-re, Nyíregyházától 25 km-re, a Dél-Nyírségi Balkány határában található.

2016 tavaszán történt az első vetés és azóta igyekszünk minden évben a keresleti igényekhez igazítani a bevetett termőterületet. Élünk a vetésforgó módszerével, tehát sosem vetünk egymást követő években ugyanabba a talajba fehér akácot. Ez hozzájárul a földek pihentetéséhez és a jobb minőségű és magasabb darabszámú csemetékhez. Növényeink fejlődése számára próbáljuk megteremteni a legideálisabb körülményeket – rendszeres öntözés, tápanyag utánpótlás, növényvédelem és folyamatos ápolás –, amelynek köszönhetően az előállított csemeték nagy része I. osztályú minőségi besorolással bír.

Az akácmag fémzárolt, csávázott és szkarifikált, azaz koptatott. Az akác vetése természetesen időjárás függő, mert érzékeny a fagyokra, de általánosságban elmondható, hogy április végén, május elején szokás elvetni. Az akác 1 év alatt akár 2-2,5 méteresre is megnőhet, de nekünk a csemetekertben nem ez a célunk. A kisebb csemetéket könnyebb tárolni, szállítani, elültetni. Nekünk az a fontos, hogy megfelelő gyökérzettel és tőszélességgel rendelkezzen. Az értékesítésünk túlnyomó része belföldre történik, önkormányzatok, erdészetek és magánszemélyek részére, de több ízben árusítottunk már a környező országokba is.

A fák és erdők közismert jótékony hatásuknál lényegesen nagyobb mértékben járulnak hozzá életünkhöz: kulcsfontosságúak az élelmezésbiztonság, az ivóvíz, a megújuló energiaforrások és a vidéki térségek megélhetése tekintetében. Küldetésünk, hogy megfelelő minőségű csemetéinkkel, hozzá járuljunk a tartamos és fenntartható erdővagyon gazdálkodáshoz! Célunk, hogy saját kezeink munkájával olyan értéket hozzunk létre, amellyel elősegíthetjük nemcsak a magyarországi, hanem a külföldi akácosok telepítését és felújítását is, mivel a csemetekert az erdők bölcsője.

Balkányi csemetekert
Balkányi csemetekert (2019)