Mikor lehet ültetni az akác csemetét?

Szabad gyökerű akác csemetéknél az ültetés ősszel levélhullástól egészen a tavaszi rügyfakadásig történik. Téli hónapokban is ültethető, ha a föld nincs teljesen megfagyva, és a területet nem borítja vastag hótakaró.

Jan. Feb. Márc. Ápr. Máj. Jún. Júl. Aug. Szept. Okt. Nov. Dec.
X X X X X X X

Az erdősítés sikere az ültetési anyag minőségétől, az ültetés időpontjától és az ültetés szakszerű kivitelezésétől függ. A csemetéket ültetés megkezdése előtt tartsuk hűvös helyen, hogy a gyökérzetük ne száradjon ki. Ha a csemeték kiszedést követő egy héten belül nem kerülnek elültetésre, akkor célszerű azokat gyökerükkel lefelé földben elvermelni. Javasoljuk, hogy a csemetét ültetés előtt a gyökér felett 10-15cm-el vágjuk vissza ez azért szükséges, mert visszavágás nélkül elmarad a kezdeti erőteljes növekedés. Ezt vevőink kérésére már az átvételkor elvégezzük, így személyautóval és postai úton is könnyen szállítható a csemete. Az ültetéshez szükséges:
Ültető ásó (ha nincs a hagyományos ásó is megteszi) ezzel kis hasadékot csinálunk a földben, belehelyezzük a csemetét úgy, hogy annak gyökérzete teljesen a föld alá kerüljön, a fák tövét taposással jól betömörítjük.
Az egyenes sorok érdekében célszerű zsinórt kihúzni. A szükséges mennyiség általánosságban négyzetméterenként egy darab csemete. De ültethető természetesen ritkábban is.
Az erdősítések – új erdő telepítése, vagy felújítás – kivitelezése a leggyakrabban csemeték ültetésével történik, de lehetőség van magról vetni, sőt akác esetén még a sarjaztatás is kézenfekvő megoldás lehet.

Az akácerdő gondozása: Az akác különösebben nem kényes fafaj, ezért lényegesebb gondozást sem igényel. Az első két évben azért lehetőség szerint nem árt a csemeték közti gazt vágni, esetleg gyomirtózni. A későbbiekben gyérítésre is szükség lesz, az ültetési távolságtól függően.

Ha bármilyen kérdése van, vagy akác csemetét szeretne vásárolni, keressen minket bátran az info@akaccsemete-futar.hu email címem, vagy hívja a +36 30/822-6141-es telefonszámot.